Der er grundlæggende to ting, som er relevante at have styr på, når man skal servere en vin.

Hvilken temperatur?

Skal vinen iltes (dekanteres)?

Serveringstemperatur
Flere af de søde mousserende vine eller søde hvidvine er mest behagelige at drikke meget kolde på grund af den høje sukkermængde. Server dem derfor direkte fra køleskabet 5-8 grader.

Champagne (som ofte er mere tør) eller mere tørre hvidvine kan jeg bedst lide ved 7-10 grader. Et trick er at tage champagnen ud af køleskabet 15 min. før brug, og så har den en perfekt temperatur.

De lettere rødvine som for eksempel vine Beaujolais og Bourgogne, har det bedst ved 15-16 grader, altså noget under stuetemperatur. Men fyldigere rødvine kan enten serveres ved samme temperatur, men du kan også servere dem varmere som ved 17-19 grader. For mig er det mest et spørgsmål om sæson, noget som ikke mange går op i. Om vinteren vil jeg gerne have vinene varmere og om sommeren koldere.

Dekantering
Dekantering kan både være godt og skidt. Hvis det er en gammel og måske lidt skrøbelig vin uden så meget power, så skal man passe på. Du kan nemt risikere at give den et chok og ryste det sidste energi og frugt ud af den. Er det derimod en ung vin med masser af tannin og power, kan det være en virkelig god at omhælde den på karaffel. Derved åbner vinen sig, og du kan meget nemmere smage de forskellige nuancer i vinen.

foto

Karafler og dekanterings-værktøj

Det vigtige er at omhælde den og give den et par timer. Det hjælper intet at åbne flasken et par timer før gæsterne kommer. Helt logisk, så har vinen fra en flaske nemlig kun en iltningsoverflade på størrelse med en enkrone. Nej den skal i en karaffel med en så stor overflade som muligt. Kommer du først hjem i sidste øjeblik, så kan du kvik-dekantere. Der findes forskellige former for udstyr. Jeg har en gammeldags en, men der findes også mere moderne typer. Jeg fik demonstreret en fra klubvin, og den var ganske effektiv. Se den her