Hvordan laver man en god vinsmagning? Det er jeg blevet spurgt om flere gange, og det er ikke så nemt at svare på. Vinsmagninger kan arrangeres på mange måder, men så længe man lærer noget af det, så er man på rette spor. I dette indlæg fortæller jeg om, hvordan vi gør det i vores vinklub, men jeg vil også give et par generelle fifs og temaforslag.

Vinglas

Ung Fritz Haag Riesling spätlese 2009

I vinklubben plejer vi at gøre sådan her:

Vin skal drikkes i godt selskab. Derfor er det mere hyggeligt at smage vin med gode venner end at gå til store offentlige vinsmagninger. Min anbefaling er, at du starter din egen vinklub eller kobler dig på en. I min vinklub er vi seks gutter, og vi skiftes til at arrangere smagningerne dvs. seks smagninger om året. Når det bliver ens tur, skal man finde et tema (herom senere), købe vine ind eller grave dem frem fra kælderen. Hvad angår økonomien, så har vi to systemer. Arrangøren betaler for vinene, så det er op til en selv, hvor mange penge man vil bruge. Den eneste tommelfingerregel er, at vi ikke gider at drikke alt for mange hverdagsvine. Dertil indbetaler vi 50 kr. om måneden (3600 kr. om året) til en fælles konto, og hvis vi en eller to gange om året vil smage noget extravaganza til over 1000 kr. pr. flaske, så tager vi det fra kontoen – derved føles vinen næsten gratis.

Når vi mødes, så har værten også købt ost, pølser, skinker, oliven, brød etc. Der er stillet en del smageglas på bordet, da det dels er irriterende hele tiden at skulle skylle sine vinglas og dels fordi det kan være rart at gensmage de forskellige vine. Vinene serveres som regel med sølvpapir på, da det er meget sjovere at blindsmage, samt at det skærper sanserne og skaber et godt diskussionsgrundlag. Når vi går i gang, får vi udleveret et smageskema, og så kører vi fire runder:

Runde 1: Vi får glasset fyldt ca. halvt op. Vi snakker farve, duft, smag og skriver noter.

Runde 2: Her gør vi det samme, men nu har vinen stået en times tid, og det kan med nogle vine have stor betydning

Runde 3: Her afsløres det, hvad vi har drukket og vi gennemgår vores point og kommentarer.

Runde 4: Her er vi meget useriøse, hygger os og drikker mere end smager (Husk masser af vand)
Rækkefølge og antal vine

Hvis vinene er af meget forskellig kvalitet, kan det give mening at smage dem i rækkefølgen med den “dårligste” først. Hvis vinene er af nogenlunde samme kvalitet og type, så kan man smage dem random. Hvis det er forskellige druesorter som for eksempel Pinot Noir og Syrah, så vil det også være logisk at begynde med den lettere drue Pinot Noir osv.

Antal er svært. Hvis man spytter vinen ud, så kan man smage rigtig mange vine. Det gør vi ikke, så for os handler det om, at vi kan smage og gensmage alle vinene uden at blive så beruset, at vi ikke kan vurdere vinene. Det er jo individuelt, og det afhænger af hvor meget man kommer i glasset. Vi er seks personer, og vi serverer typisk mellem 6 – 12 vine.

Hvordan vurderer man en vin?

Der er tre elementer:

Udseende: Hold glasset på skrå og gerne ind over en hvid dug eller evt. dit smageskema. Hvordan er farven? Er vinen klar, lys, mørk, grumset? Er det for eksempel en lidt mørk hvidvin, så vil det være et tegn på egetræslagring eller sødme. Er den derimod grønlig, vil det være en ung og frisk vin. Er en rødvin helt mørk, er det nok en ung vin, hvorimod den bliver mere læder/teglstensrød med alderen.

Duft: Slyng vinen godt rundt, da det frigiver aroma. Stik næsen helt ned i glasset. Her kan alt ske, og du skal koncentrere dig om at beskrive alt hvad du tænker på. Luk evt. øjnene, da det fremmer din lugtesans – det virker godt for mig. Er det en åben og frisk vin, eller er den lukket, jordet og kælderagtig? Er den endimentional som en motorvej , eller er den kompleks og spændende som en snoet landevej. Er der træ? Hvilke bær kan du Dufte? osv.

Smag: Du skal tage en slurk af vinen og tvinge den rundt i hele mundhulen. Hvis du lukker luft ind imens, så frigiver du endnu flere nuancer. Stil dig selv spørgsmål som: er den tør, sød, fyldig, tynd, fed? Har den en lang eftersmag (finale), eller slutter den brat? Er der mange smagsnuancer (kompleks), eller er den lidt kedelig?

Se video, hvor jeg viser det

Forslag til smagetemaer

Det er kun fantasien som sætter grænser her, men det kan give mening at begynde med noget simpelt, og så kan man altid gøre det sværere. Prøv for eksempel med:

Tre typer af vine: Det kunne være en rosé, en rød og en hvid (måske også en mousserende)

Tre hvidvine: Her vil jeg vælge en tør hvidvin (måske en Tysk Riesling Trocken), en Chardonnay og måske en Sauvignon Blanc

Tre rødvine: Prøv med tre forskellige druer som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Druesmagning: Vælg en drue, og køb vine fra på samme drue fra forskellige lande (gerne i samme prisleje)

Ung vs. gammel vin: Hvis det er muligt, er det altid sjovt at smage den samme vin i forskellige årgange. Husk, at det skal være vin som er egnet til at blive gammel (ofte dyrere Bordeaux, Bourgogne eller nogle italienske og spanske vine)

Et område: Vælg et område og undersøg, hvorvidt der er fællestræk i vinene.

En producent: Prøv foskelige vine fra en producent. Her kan det både være sjovt, hvis producenten laver vin på forskellige druer, men det er også interessant, hvis det er på samme drue fra forskellige marker.

En vertikal smagning: Her smages den samme vin fra samme producent i forskellige årgange

Har du prøvet sjove smagninger, så skriv gerne forslag 🙂

[meteor_slideshow slideshow="test"]