Jeg er ofte blevet spurgt om opbevaring af vin, og om hvorvidt man behøver et vinkøleskab eller ej. Og hvilken type og mærke er det bedste? Det er lidt svært at svare kortfattet på, så derfor vil jeg ridse nogle overvejelser op og komme med konkrete bud på de rigtige skabe til de rigtige situationer.

Mit vinkøleskab

Mit vinkøleskab

Inden jeg går i gang, så vil jeg lige slå fast, at du udelukkende bør overveje et vinskøleskab, hvis du kan nikke genkende til nogle af disse punkter:

  • Dine vine vil du gerne opbevare over flere år, og du er sikker på, at de udvikler sig positivt ved lagring.
  • Du har måske over 100 flasker, og dine vine koster i gennemsnit over 150 kroner.
  • Temperaturen i dit hjem kan blive op til 25 grader om sommeren, og du er derfor bange for, at vinen bliver ødelagt eller udvikler sig alt for hurtigt.
  • Du vil altid gerne kunne servere dine vine ved den rigtige temperatur.
  • Du ser det som en forsikring at bruge penge på et vinkøleskab og de årlige strømudgifter

Kan du nikke genkendene til nogle af ovenstående punkter, så skal du læse videre. Du har nu to muligheder. Har du et mindre rum (depot/viktualierum) i din lejlighed, eller et mindre rum i kælderen i dit hus, så kan du overveje at isolere dette og måske opsætte et klimaanlæg (Læs kommentarerne til dette indlæg). Denne løsning afhænger meget af det konkrete rum og muligheder, så det vil jeg ikke gå ind i her, men udelukkende forholde mig til vinkøleskabe.

Det bedste vinkøleskab må være en kombination af kvalitet og behov. Jeg vil primært forholde mig til det sidste for at kunne hjælpe lidt på vej, men vil også foreslå et par producenter. Du kan købe et vinkøleskab, som enten fås som opbevaringsskabe eller serveringsskabe. Jeg er ingen ekspert på området, men har sat mig en noget ind i det, fordi jeg fik behovet for et par år siden. Jeg bor i et hus med en stor kælder, hvor temperaturen desværre svinger for meget (12-23 grader). Derfor havde jeg brug for et vinkøleskab. Først undersøgte jeg mit behov, for derefter at se nærmere på forskellige vinkøleskabe.

Mit behov
Jeg havde behov for et stort skab, som skulle bruges til at opbevare bedre vine over længere tid. Når jeg køber bedre vine, så køber jeg typisk en kasse, som jeg så smager på over flere år. Derfor var jeg meget mere interesseret i en fast temperatur end muligheden for at angive forskellige serveringstemperaturer.

Der findes tre typer af skabe:

Singlezone
Det kaldes også et opbevaringsskab, fordi det er kun kan stilles til en fast temperatur. Dette minder mest om et almindeligt køleskab, fordi der ikke er nogen ventilator i skabet til at cirkulere luften. Dette er et godt skab, hvis du ikke har brug for at servere vinen direkte eller render og åbner og lukker skabet hele tiden.

Dualzone
Her er temperaturen skarpt adskilt i skabet (typisk i midten), hvor en plade samt en gummiliste mod glasset sørger for, at du for eksempel kan have 9 grader i den ene halvdel og 14 grader i den anden. Skabet er et ideelt serveringsskab, hvis du har en nogenlunde lige fordeling af hvidvin/champagne og rødvin.

Multizone
Her angiver man en temperatur til toppen og bunden. En ventilator fordeler så temperaturen, så den vil have den angivne temperatur i top og bund og midten af skabet vil have et gennemsnit af de to temperaturer. Dette skab er et velegnet serveringsskab, hvis du har en del forskellige vintyper samt forskellige typer inden for vinkategorierne som for eksempel rødvin (europæiske/oversøiske), portvin, hvidvin(tørre/søde), champagne og sauterne som alle har godt af at blive serveret ved forskellig temperatur.

Min løsning
Jeg har valgt at bygge en vinreol af multiplader til mine hverdagsvine og bruge et opbevaringsskab til mine bedre vine (som en forsikring for jeg ville begynde at tude, hvis de gik i stykker). Mit skab er giga (Liebherr Grand Cru 6474) og kan rumme 312 flasker, men det bruger næsten ikke noget strøm. Det er lidt dybere end de normale skabe, så flaskerne kan ligge hals mod hals. Og for mig fungerer det faktisk fint, at jeg ikke kan bruge det til serveringsskab. Er det en rødvin, så tager jeg den bare ud lidt før, og er det en hvidvin, så pifter jeg den bare op i køleskabet. Er det så godt nok? Tja, det er min overbevisning, at alt for meget vin alligevel bliver drukket for  varmt, da man jo ofte drikker det i løbet af middagen, hvor den ikke bliver kølet imens. Den eneste ulempe ved skabet er, at det kan være lidt svært at orientere sig i, fordi der nemt kan gemme sig bagerst.

Hvilket skab skal du købe?
Når du har fundet ud af, hvilken type du har brug for, så skal du vælge et mærke. Her vil jeg anbefale at undersøge følgende:

  • Hvor meget strøm bruger det om året?
  • Skal du selv hælde vand på løbende for at sikre en ordentlig luftfugtighed?
  • Kan hylderne trækkes ud?
  • Hvad er støjniveauet? (mest relevant hvis det skal stå i et køkken)
  • Skal det være pænt?

Tja, og så handler det i bund og grund om pris. Jeg har hørt godt om skabe fra Amphora og Vintec, så hvis du skal have noget op til 150 flasker til under 10.000 kroner, så kunne det være et bud. Hvis du vil niveauet op og have virkelig høj kvalitet, så skal du gå efter Liebherr, Smeg eller Miele. Deres er lidt dyrere, men alle taler varmt om dem. Jeg ville snakke med et par forskellige forhandlere i ind og udland og høre dem ad.

Mit bedste råd til dig, hvis du overvejer et vinkøleskab. Se det som en forsikring, og overvej prisen på skabet ift. prisen på dine vine. Og er du i tvivl om størrelsen (fx. 100 eller 150 flasker, så køb det største. Du fylder det hurtigt op, og det er bedre og billigere at have ét stort end at købe et mere. God fornøjelse 🙂

Liebherr Grand Cru 6474

Liebherr Grand Cru 6474