Det var Kais tur til at afholde vinsmagning, og han inviterede på en lille rundtur i Pouilly Fumé. Han indledte aftenen med, at det faktisk var en vin fra dette lille område, der i sin tid havde åbnet hans øjne for hvidvine i den bedre ende og gav ham smag for røg og flint.

charcuteri

Kai diskede op med en masse lækkert charcuteri

Kai nævnte, at det havde været lidt af en quest overhovedet at finde og købe vine fra dette område. Måske er det et område, der er ved at forsvinde fra hylder og kældre. Kais vinpusher i Flensborg mener i hvert fald, at det kan skyldes et for ringe kendskab til området blandt forbrugerne, samt at andre områder, der producerer Sauvignon Blanc, nærmer sig niveauet i Pouilly Fumé. Det skulle vi lade komme an på en prøve, og Kai diskede derfor også op med tysk Sauvignon Blanc, der skulle prøve at gøre det af med franskmændene. I andre historiske sammenhæng har de jo haft nemt ved det , men lad os se…

Hvad er Pouilly Fumé?

Fumé betyder røg, og det er faktisk meget sigende, for  flere af de smagte vine duftede af røg, flintesten og en frisk frugt som grape eller kold  honningmelon. I Puilly Fumé produceres der udelukkende hvidvin og altid kun på Sauvignon Blanc. Jeg er ikke den store ekspert i vine fra Loire, men jeg ved at området er blevet verdenskendt på grund af vinene fra Puilly Fumé og Sancerre. Jeg ved også, at vinene fra de to områder minder meget om hinanden. Det er friske og sprøde hvidvine, hvor dem fra Pouilly Fumé ikke er helt så urtepræget som dem fra Sancerre, men mere mineralske. Især mineraliteten glædede vi os til at udforske, da vi alle i vinklubben er særdeles glade for de mineralske tyske vine på Riesling.

Det var dog ikke en helt hvid aften, for Kai havde også lige et par røde i ærmet. En interessant spansk opkomling og en fra Østrig.

Her ses Henry Pellés to vine fra henholdsvis 2005 og 2007. Se lige den kæmpe farveforskel.

To meget koncentrerede vinsmagere i action

Hårdt arbejde at komme igennem så mange vine

Tjaaah, hvis man kigger på resultaterne, kan man konstatere at den tyske vin godt kunne matche niveauet med vinene fra Poully Fumé. Det er også tydeligt, at alle vinene var gode. Der var ingen som faldt helt igennem, men samtlige vine fik os heller ikke helt op at ringe. La Rochetais skal dog fremhæves som en meget finurlig og elegant vin.

Resultater

Lars Peter Kai Anders Simon Point i alt
Thomas Reinhardt
Deidesheimer Kalkofen Riesling Beerenauslese
Riesling 2007
89 90 90 89 89 89+
Domaine Pabiot
Pouilly-Fume 2009
89 87 89 88 89 88+
Patrick Coulbois
Pouilly-Fumé “Les Cocques” 2007
* * * * * *
Henry Pellé
Pouilly Fumé, 2005
90 85 87 88 88 87
Henry Pellé
Pouilly Fumé, 2007
90 87 87 90 90 89
Heni Bourgeois
Pouilly Fumé En Travertin 2008
86 88 89 89 87 88
Marcel Martin
Pouilly-Fumé La Rochetais 2008
94 92 92 92 91 92+
Dr. Gänz
Sauvignon Blanc Auslese, Winzenheimer Honigberg
trocken 2008, Nahe
90 90 91 92 89 90
Pfaffl
Wien.2 2008
90 87 89 90 89 89
Trenza
Family Collection Yecla 2006
91 90 92 92 91 91

* Den var desværre dårlig. Duftede af kattebakke og smagte af kattepis.

Tak for en fantastisk aften. Næste gang er det Lars’ tur, og det glæder jeg mig allerede til.