Fredag den 2. september var vi i vinklubben så heldige at blive udsat for en ekstra smagning. Manden bag den nystartede internetbaserede vinbutik feinsmeckeriet.dk, Sven Sandbeck Nielsen, havde tilbudt en smagning af webbutikkens planlagte sortiment, der primært kommer til at bestå af israelske og sydafrikanske vine.

iphone-image-8ad5f4

Klar, parat, smagning!

Et sådant tilbud siger vinklubben ikke nej til. I hvert fald ikke i princippet. Desværre kunne kun tre af os deltage, så Jacob, der også lagde hus til, inviterede en kammerat, Mads, og Sven tog tre styk venner med. Smageprogrammet var 100% israelsk, og vinene stammer fra det ambitiøse Golan Hights Winery (opstartet i 1983 og allerede med et hav af priser i bagagen), der producerer en række vine under navnet Yarden. Vi skulle have startet med to hvide, først en ved navn Mount Hermon (Sauvignon Blanc og Chardonay) og derefter en ren Chardonay, men der var sket en fejl i leverancen, så de hvide ikke var kommet med. I stedet havde Sven sørget for, at vi kunne smage en sydafrikansk Chenin Blanc fra Timbili i Stellenbosch, som han kaldte en ”hverdagsvin” og påtænker at sælge for et sted imellem 45 og 55 kroner, hvilket må siges at være mere end fair for denne milde, friske og velsmagende vin.

iphone-image-8ad451

Cabernet Sauvignon og Sangiovese

Den egentlige smagning blev skudt i gang med en særdeles udmærket og interessant Pinot Noir (årgangen huskes ikke og spiller stort set heller ikke nogen rolle, da klimaet er usædvanlig stabilt i Golan-området, og da markerne tilføres vand ad kunstig vej). Den var interessant, fordi den både inkarnerer oversøiske og gammeleuropæiske dyder hvad angår Pinot’er: den var frugtig og elegant på samme tid, eller man kan måske sige, at der var tale om en særegen balance mellem oversøisk (især californisk) frugt og fedme og så den europæiske (især naturligvis franske) elegante skrøbelighed. Den forekom nogle af os (vist nok både Peter og Jacob) at være lidt sprittet i næsen, men nedenunder var der masser af læder og peber. Et dejligt glas vin!

De to næste vine skulle nok have været serveret først, for de faldt i den grad i gennem i forhold til den flotte Pinot Noir. Først en vin bestående af Cabernet Sauvignon, Merlot og en smule Cabernet Franc, og som producenterne kalder Mount Hermon. Den var gummiagtig, parfumeret, syrlig og sprittet i næsen, kort i smagen og uden den kompleksitet, der kendetegnede Pinot’en. Igen: vi skulle nok have smagt den først, hvis den skulle have haft en fair chance. Derefter fik Gamla Sangiovese, der var noget bedre, og som i hvert fald af en af deltagerne blev særdeles vel modtaget. Næsen og smagen var da også bedre end Mount Hermon’ens, og den mindede i høj grad om en almindelig, jævn italiener. Men ganske interessant, at man i Israel kan producere en italiensk vin!

iphone-image-8ad47a

Den ser godt ud, men smagepanelet var ikke så vilde med den.

Efter et par vine, der ikke rigtigt fik vinklubmedlemmernes gule væske i kog, tog Sven eftertrykkeligt revanche. Som kompensation for de udeblevne hvidvine havde han nemlig taget en ekstra rød med, Gamla Cabernet Sauvignon, der prismæssigt ligger omkring den uimponerende Mount Hermon (dvs. omkring 120-140 kr.). Men Cabernet’en var fremragende. En herlig, kompleks næse (uden sprit!), bær, engelsk lakrids og kostald (altid godt), og en lækker fyldig og langvarig smag samt velafstemte tanniner, der gjorde vinen frisk og rund på samme tid. Feinsmeckeriets erklærede formål er at finde ”value for money” vine (og helst fra områder og/eller producenter, der ikke er for overeksponerede), og Gamla Cabernet Sauvignon lever til fulde op til det koncept.

 Aftenens topscorer var dog en guldvindende Syrah (aftenens klart bedste vin). 18 måneder i små franske egetræsfade samt en dedikeret omsorg for druerne og et fremmende klima resulterer i en meget stor Syrah, der sagtens kan tage kampen op med nogle af sværvægterne fra Frankrig og Australien. Igen bemærkede vi, at den, ligesom Pinot’en, forener det europæiske med det oversøiske: strømlinet og fed på samme tid. I næsen: læder, vanilje, peber og mørke bær – rigtig lækkert! Og smagen var fortrinlig og vedvarende, en diskret sødme kunne spores, og selvom den selvfølgelig er rimelig kraftig, kan den med stor fordel nydes uden tilbehør. Dette er en i alle henseender superlækker vin.
iphone-image-8ad4a3 

Smagningen sluttede af i den søde afdeling med en Muscat og en prisvindende Gewurztraminer. Muscat’en var relativ mild, citrus- og æbleagtig og med en elegant afslutning uden for meget sødt klister i munden. Kan sagtens drikkes som aperitif eller til en let dessert. Den israelske Gewurztraminer var lidt af en kraftkarl med masser af honning i både næse og mund. Den er meget sød og vil gå fremragende sammen med skimmelost eller en kraftig chokoladekage.

Alt i alt var det spændende at stifte bekendtskab med israelske vine, som vi ikke vidste noget om i forvejen. Det tyder på, at Israel rummer et kæmpe potentiale for at producere store vine, og selvom der var et par stykker, der ikke imponerede synderligt, var Yarden-vinene et herligt bekendtskab, der bestemt skal holdes i live. Vi ønsker Sven og feinsmeckeriet.dk held og lykke med forretningen og takker for den fornemme smagning – og ikke mindst for de fine tilbud.