Jeg havde én dag i Champagne, og planen var at besøge to producenter. Men hvem? Der er så mange at vælge imellem. Skulle det være et par af de helt store som for eksempel Möet & Chardon eller andre af dem som har til huse på Avenue de Champagne i Epernay? Eller skulle det være være en større og måske en mindre producent i en af de hyggelige små byer?

img_7584

Sandie er en fantastisk guide. Hun lægger ikke skjul på, at hun elsker champagne

Som overskriften afslører, så valgte jeg det sidste. Inden afrejse fra Danmark havde jeg taget kontakt til Billecart-Salmon, fordi jeg elsker deres rosé, og jeg havde taget kontakt til Launios Pere & Fils (det skriver jeg om  i et andet indlæg), fordi de laver fremragende champagne til prisen.

Billecart-Salmon har produceret champagne i over 200 år, og deres champagner er af ultrahøj kvalitet. De producerer 2 mio. flasker om året og druerne fra deres egne marker er håndplukket – se det kalder jeg hårdt arbejde. De er berømte for deres rosé champagne, og den er er virkelig lækker. Verdens bedste tjener Jacob Kocemba sætter den i kategorien “Mest oversete champagne” hos mypleasure.dk.

Jeg ankommer hos Billecart-Salmon i den smukke by Mareuil-Sur-Aÿ. Huset er virkelig pænt vedligeholdt og gårdhaven er trimmet med en neglesaks. Jeg ser frem til en tour af en times varighed.

img_7560

Huset består af en del bygninger udover hovedhuset

Sandie spørger smilende: “Monsieur Faerch? ” Det går hurtigt op for mig, at Sandie er supertjekket og har styr på alle detaljerne. Hun giver mig et par beskyttelsesbriller i tilfælde af, at en flaske springer i kælderen. Lidt genert afslører hun, at det sjældent sker, men så er vi på den sikre side. Der er godt nok mange flasker i Kælderen. I kælderen er temperaturen altid 13 grader og luftfugtigheden er perfekt. Dette er uden hjælpemidler.

img_7574

Jeg fik ingen prop i øjet

Her er et slideshow og en video, hvor man kan se de forskellige steps i min tour. Læg især mærke til, at de stadig bruger den gamle presse som supplement til to nye og større, samt at håndteringen af magnumflasker foregår manuelt.

Der er imponerende at se sådan et samlebånd, men det det må godt nok være hårdt arbejde. Jeg håber, de i ny og ny får sig et godt glas på firmaets regning.

Produktion hos Billecart-Salmon from Simon on Vimeo.

Efter den fine tour smager jeg på flere af champagnerne. Man kan vælge en smagning til 12 eller 24 euro afhængig af, om man skal smage vintage champagne eller ej. Da jeg var ankommet i bil, så havde jeg egentlig tænkt mig at springe over. Men Sandie siger, at der er et par åbne flasker, så jeg er velkommen til en lille tester uden beregning. Jeg takker og smager deres rosé brut (min favorit), men også en Blanc de Blanc med og uden årgang (1999).

Sandie slutter af med at sige, at inden længe kommer der en helt ny champagne på markedet fra Billecart. Hun skal smage den i weekenden, og hun ser spændt ud. Jeg kvitterer med at sige, at jeg er nysgerrig efter at smage den, når den kommer den lange vej til Danmark.