Jeg har besøgt en del vinproducenter gennem tiden, men mit visit hos Bernard Launois i landsbyen Le Mesnil-sur-Öger var noget af en oplevelse. Bernard er nemlig den vildeste tingfinder, så han har gennem tiden samlet diverse vingenstande til et museum om champagne og produktionen.

IMG_7609

Hvad er dette?

Byen er  beliggende i centrum af den berømte Côtes de Blancs, hvor vine fremstillet af Chardonnay har ret til Grand Cru status (siden 1985). Byen huser den berømte producent Salon og flere andre fremragende champagneproducenter. En af dem er Launois Père et Fils.

Familien Launois lavede sin første champagne i 1872, og i dag er Benard og Dany Launois syvende generation. De ejer 20 hektar vinmarker omkring byen, hvilket gør dem til den største jordbesidder i Le Mesnil-sur-Öger. Launois er medlem af ”Special Club”, som er en sammenslutning af 25 kvalitetsbevidste vinbønder. Hvis man skal være med i denne klub, så er det et krav, at ens produktion lever op til strenge kvalitetsparametre. Man skal for eksempel selv dyrke sine druer, høste selv, presse selv, udføre vinifikationen etc. Flasken er let genkendelig, fordi den er ens for alle medlemmerne. Launois Special Club er bestemt en af mine favoritchampagner – og den er fremragende ift. prisen.

Her er et par billeder fra den udendørs del af museet. Jeg havde lidt travlt, så jeg så ikke resten af museet indenfor og i kældrene, men det vil jeg bestemt tage mig tid til en anden gang.

Bernard har vel nået pensionsalderen, og han har da også overladt det meste af produktionen til næste generation. Men selvom jeg kun mødte ham kort, så synes han temmelig rastløs (på den positive måde) og engageret i alt omkring ham. For et par år siden fik han for eksempel den ide, at champagnerne skulle have nye flasker. Jeg synes, de er supercool, men de må godt nok skabe praktiske problemer ved pakning og opbevaring på restauranter.

Jeg vil varmt anbefale at besøge Launois. I Danmark kan vinene købes flere steder. For eksempel hos Champagneriet

IMG_7793

Special Club 2002 til venstre og den utraditionelle flaske til højre