Når vi nu havde besluttet, at noget af sommerferien skulle holdes i Piemonte, så skulle der da lige besøges et par producenter. Jeg har før været i Barolo by, så denne gang gik turen forbi Barbaresco. I byen bor Gaja, som afgjort er en af de mest berømte producenter i Italien. Ulempen ved dette er, at man ikke bare kan komme vadende fra gaden og smage på sagerne. Det skriver de også pænt på skiltet her:

Angelo Gaja i Barbaresco

Angelo Gaja i Barbaresco

Men jeg havde aftalt et besøg med en anden fremragende producent, som der i mit hoved altid har været noget dragende og interessant over, nemlig La Spinetta.

Kasser med næsehorn

Kasser med næsehorn

De har til huse på en bakketop Castagnole Lanze som ligger lidt væk fra Barbaresco by. Jeg havde en aftale med Manuela (datteren), som er meget indover produktionen og står for alt markedsføring og kontakt til omverdenen. Hun var meget glad og begejstret, og var virkelig god til at fortælle og besvare spørgsmål.

Hun lagde ud med at fortælle, at La Spinetta betyder “toppen af bakken” og refererer til det sted, hvor den første del af La Spinetta blev grundlagt i Castagnole Lanze i 1977 af Giuseppe og Lidia Rivetti. La Spinetta har løbende opkøbt en del små marker rundt omkring, hvorfor de også laver virkelig mange forskellige vine med mange forskellige labels. Men hvis du kende La Spinetta i forvejen, vil du vide, at næsehornet er deres kendetegn på labels, men det går også igen i alt materiale og på tønderne (jeg havde tænkt mig at spørge ind til det næsehorn).

Mange fade med lækker vin!

Mange fade med lækker vin!

 

 

La Spinetta producerer cirka 650,000 flasker vin om året på over 150 hektarer vinmarker, så det er bestemt ikke en lille producent.

Efter en rundtur i kældrene, hvor jeg tilfældigvis var blevet grupperet med tre andre dasnkere, kom vi tilbage til smagelokalet, hvor vi smagte på cirka halvdelen af sortimentet.

På besøg i kælderen

På besøg i kælderen

Fortælling og gennemgang af de mange vine

Fortælling og gennemgang af de mange vine

Hun spurgte, om vi ville smage det hele, eller hellere et udvalg, hvor hun mente, vi ville komme rundt om det meste. Vi valgte det sidste. Og jeg erindrer, at vi smagte nedenstående vine, og måske et par stykker mere. Der var desværre udsolgt af deres mousserende vin (som jeg har hørt godt om).

Barbera d’Asti Ca’ di Pian 2008, La Spinetta
Barbera d’Alba Gallina 2008, La Spinetta
Barbera d’Asti Bionzo 2008, La Spinetta
Monferrato Rosso Pin 2008, La Spinetta
Barberesco Bordini 2008, La Spinetta
Barbaresco Valeirano 2004, La Spinetta
Barbaresco 2008, La Spinetta
Barolo Garretti 2008, La Spinetta

Topbarbaresco fra La Spinetta årgang 2004

Topbarbaresco fra La Spinetta årgang 2004

Bionzo med grå label var virkelig god

Bionzo med grå label var virkelig god

Fælles for de røde er, at der fornemmes duft og smag af markant fad, lakrids og bær. Helt overordnet må jeg sige, at La Spinetta laver fremragende vine, og havde jeg råd til det, så ville jeg gerne have mange kasser liggende i kælderen og smage på dem løbenden. I forhold til pris og kvalitet/oplevelse, så var jeg mest begejstret for Bordini og Bionzo. Jeg købte en kasse med hjem af Bordini, og da jeg gensmagte den forleden uden at have smagt alt mulig andet, så blev jeg igen imponeret – fantastisk vin!

 

Næsehornet går igen og igen, og da jeg spurgte om, hvorfor de havde valgt et næsehorn, og hvilken betydning det havde, så svarede hun bare. Vi sad og snakkede en aften, og skulle vælge en grafik til vores labels. Og så vi en tegner, som lavede et fint næsehorn. Det kunne vi alle lide, og fik ham til at tegne det. Tjaaa, jeg grinede lidt i mig selv. Havde forventet en lang forklaring, men hvor er det egentlig dejligt, at beslutninger bare bliver til på den måde.

Opfordring herfra. Er du interesseret i Barbaresco og Barolo, så kig forbi La Spinetta, som i hvert fald er repræsentant for en modernist i området.