Selv om jeg før har taget “Bourgogneruten” fra Puligny-Montrachet til Dijon, så bliver maven gang på gang lidt spændt, når jeg nærmer mig landsbyen Vosne-Romanée. Jeg kan fornemme den der følelse af ydmyghed og hengivenhed. Måske er det fjollet, men sådan er det altså.

 

IMG_7672

Det berømte kors ved vinmarken Romanée Conti

Nævner man forkortelsen DRC blandt Bourgogne-entusiaster, så spidser de ører, bliver fjerne i blikket, for derefter at stå i drømmende tilstand og fantasere om at smage eller gensmage vine fra selveste Domaine de la Romanée-Conti fra Vosne-Romanée.

IMG_7663

Den beskedne lille stentavle

Landsbyen Vosne-Romanée har sin oprindelse i det 6. århundrede. Der har alle dage været en betydelig religiøs tilstedeværelse i byen. Mange af de forskellige Grands Crus er opkaldt efter deres oprindelige ejere –  St-Vivant kan nævnes (for Romanée-St – Vivant) men også Prince de Conti (for Romanée-Conti). Efter den franske revolution mistede adelsmændene deres vinmarker, og de blev efterfølgende bortauktioneret. Det terroir man finder her, er helt specielt, og kombinationen af det religiøse og de fantastiske vine, har hos mange sat gang i troen på en guddommelig indblanden, når de smager på det endelige resultat. Der er også et kors foran næsten alle de berømte marker, hvor det mest iøjnefaldende og fotograferede er korset ved Romanée-Conti.

 

Men hvorfor er der sådan en hype om vinene herfra? Jo, en betydelig årsag er markedskræfterne. Markerne er små – fra den mindste La Romanée 0,9 hektar til den største Echézeaux på 37,7 hektar, hvorfor der ikke bliver produceret særlig meget vin. Når vinen imidlertid smager fantastisk, så bliver priserne skyhøje. Ja, i praksis betyder det, at man snildt kan betale 2000 kr. – 5000 kr. for en af de store vine. En anden årsag må være, at man ikke rigtigt kan få vine andre steder i verden der smager som vinene fra Vosne-Romanée . Alle andre vine på Pinot Noir bliver altid sammenlignet med vinene derfra. Jeg har så mange gange hørt, at denne vin er som en af de store vine fra Bourgogne. Det er en skam, for hvorfor sammenligne med noget så unikt. Lad vær, og nyd vinen på vinens præmisser!

De fleste producenter i byen eksporterer alt deres vin, men man kan dog være heldig at komme på besøg hos nogle af de mindre berømte producenter, som absolut laver vin i verdensklasse. Jeg havde hørt godt om Domaine Mongeard-Mugneret og ringede på uanmeldt.

IMG_7656

Familien bor i et fint hus meget tæt på markerne

Jeg var så heldig, at Marie (en af de tre døtre) havde tid til at snakke med mig. Hun taler flydende engelsk, og har været med i produktionen siden hun var lille. Hun bød mig venligt indenfor, og spurgte om jeg ville smage lidt forskelligt.

IMG_7660

Marie er meget høflig. Hun smager vinene med mig og beskriver nuancerne i de forskellige vine meget præcist

Jeg smagte på forskellige vine og købte en blandet kasse 2008 med hjem. Jeg var særdeles begejstret for Vosne-Romanée Les Orveaux 1. Cru 2008 og
Echezeaux grand cru vieille vignes 2008. Begge meget elegante. Jeg husker dem som fløjlsbøde, cremede, hindbær og lækker lakridssmag i finalen.

Kommer jeg på disse kanter en anden gang, så vil jeg afgjort gerne besøge denne gæstfrie producent igen.