Jeg ved ikke så meget om Chablis, fordi vinene derfra aldrig har gjort så stort indtryk på mig. Men efter at have besøgt den lille by og smagt et udvalg af toppen af poppen derfra, er der åbnet et nyt vinkapitel i mit liv.

010

Billedet er taget ved Christian Moreau, hvor man kan se de fine marker i baggrunden

I det sydlige Bourgogne finder man de berømte hvide fra Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet, og det er mit indtryk, at vinene fra Chablis altid har stået i deres skygge. Chablis er en del af Bourgogne og så alligevel ikke. Det ligger nordvest for resten af vinområderne i Bourgogne, og ligger egentlig nærmere Champagne end den berømte strækning nord for Beaune. Men heldigvis befinder Chablis sig indenfor kalkbæltet, som sikrer disse områder fabelagtige vine.

Jeg er så heldig, at nogle gode venner af familien har tilbudt os at låne deres landsted 50 km. fra Chablis, så hvorfor ikke besøge byen – jeg var i hvert fald nysgerrig. Byen er en meget hyggelig fransk landsby, som er omringet af vinmarker. Næsten alle vinproducenterne har huse i selve byen og alle besøg kan klares på gåben.

Vinene fra Chablis er inddelt ud fra følgende kvaliteter: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru. Jeg havde lavet lidt research inden ankomst, og jeg havde besluttet mig for at besøge Christian Moreau og måske William Fevre samt Billaud-Simon. Det endte med et besøg hos den karismatiske Christian (som jeg vil berette om her), og så fik jeg smagt alle vinene fra William (som er glimrende).

Da jeg går ind på domænet kommer Christian venligt og siger goddag. Det går hurtigt op for mig, at han er et rigtigt familiemenneske. Han er lidt rundt på gulvet, fordi han er i gang med at invitere sine børn og børnebørn til et middagsarrangement.

Christian går målrettet mod smagebordet. Han skal nemlig nå at hente en af sine børnebørn fra tennis om en time

”Børn og børnebørn er i alt blevet til 34 stykker. Nå, kom indenfor, og lad mig vise dig rundt. Det er i dag min yngste søn Fabien der er winemaker. Vi har været i gang siden 1814, så det er femte generation. Vi hjælper hinanden med alt fra håndplukning af druerne til tilsmagning af vinen. Om lidt skal du smage vores 2010, som endnu ikke er kommer på flaske”.

013

Der skal altid laves noget. Her er de i gang med at pakke og sætte label på

Vi kommer ind i en kæmpe hal fyldt med tønder. Fra den ene ende kommer Fabien imødekommende og hilser på. Han ser meget rar ud. “Vi begynder fra en ende af og slutter med Grand Cru”, siger Christian smilende.

017

Når en dansk dreng siger bång sjur, kan man ikke lade være med at smile

Jeg må sige, at alle deres vine er fremragende. Der var en tydelig trappestigetendens fra Chablis til Grand Cru i forhold til power og mineralitet, og det er nok kernen ved vinene fra Chablis. De bliver måske ikke så meget mere komplekse og elegante jo dyrere de er, men de bliver i hvert fald mere mineralske og intense. Jeg kan godt lide denne mineralitet, så jeg  må nøjes med de dyre dråber.

021

Her kommer en spand med de fine dråber fra Chablis Grand Cru “Les Clos”. Og lige fra tønden

Mine to favoritvine fra domænet er Chablis Grand Cru “Vaudésir” og Chablis Grand Cru “Les Clos”. Den første er meget mineralsk, hvor den anden er lidt mere elegant. Jeg købte en blandet kasse 2009 med de to. Jeg ville gerne have haft dem i 2008 (bedre årgang til lagring), men de havde ikke flere.

IMG_7538

Næste omgang ag Clos

Hvor mange der kommer med hjem til København, det må tiden vise. Det er altid svært at gemme vine, selv om jeg så gerne vil.