Så kom der endelig gris på gaflen i det lille hjem. Vi nærmer os i al hast 1. december, og vi har ikke spist flæskesteg i meget lang tid. Men hvad er flæskesteg egentlig? I mit hoved dækker det både over kamsteg, nakkesteg, ribbensteg og skinkesteg. Det eneste kriterium er at der skal være sprøde svær, og så kan man få udskæringer med forskellige fedtprocenter.

Flæskesteg

Jeg hentede en økologisk skinkesteg på Stenbroen, nærmere bestemt hos Pers Griseri i Jægersborggade. Et sted som jeg varmt vil anbefale på grund af den gode kvalitet og det høje serviceniveau.

Skinkesteg med sprød svær – stegt ved lav temperatur

Rids huden til kødet kommer svagt til syne – pas på ikke at skære ned i kødet. Gnid salt, fennikelfrø og peber ind i huden.

Sæt stegen i et fad med et par løg og laurbærblade. Temperaturen i ovnen skal være ca. 150 grader. Hæld løbende lidt kogende vand over stegen. Hver gang du hælder vand på, så fjerner du det eksisterende vand fra fadet og hælder det i en beholder (til sauce).

Når stegetermometeret viser ca. 75 grader er stegen klar til servering.

Sauce
Lav en helt almindelig smørbolle, og tilsæt langsomt væden fra fadet. Skru op for blusset og pisk til saucen har den ønskede konsistens. Hvis saucen er lidt bleg kan du tilsætte lidt soya.

Som det hører sig til, skal der serveres kartofler, rødkål og surt til stegen.

Ingredienser:
En skinketeg på ca. 1,5 kilo
1 spsk. fennikelfrø
1 løg
Salt og peber
En sjat soya
En spsk. smør
To spsk. mel
Laurbærblade
kartofler
Surt af en slags. Prøv for eksempel en lækker agurkesalat

Vælg den rigtige vin til den lidt fede julemad (se dette indlæg) Vi valgte en Bourgogne Pinot Noir, Domaine Lafarge 2006. Den passede perfekt. En mere krydret vin fra det nordlige Rhône ville også være fremragende. Forleden smagte jeg fx en sublim Cornas 2002 fra Noël Verset.

lafarge