Forleden havde jeg fornøjelsen via Promos Italia at være til Italiensk vinsmagning i Moltkes palæ. Dette indlæg er tænkt som vintip til dig, som gerne vil smage vine fra Chianti-området, men ikke helt ved, hvilke vine er gode.
Jeg smagte rigtig mange vine, men jeg har desværre ikke undersøgt, hvor mine favoritter kan købes, så det kræver lidt google-arbejde. Men flere af dem nævnte en cirkapris på deres vine, hvilket jeg har noteret.

Vi skulle smage på Chianti vine fra cirka 40 producenter, hvor flere af paf dem også laver de såkaldte supertoscanere. Og hvad er det egentlig? Og har du en holdning til dem? Det vil jeg ikke gå ind i her, men læs evt. mere om det her indlæg hos New York times. Jeg smagte vine fra virkelig mange producenter, og grundlæggende må man sige, at Chianti Clasico vinene var meget unge, friske, frugtige, korte i eftersmagen, hvor producenternes riservaer havde noget mere kød på. Og så var der jo lige de dyre supertoskanere. I nedenstående har jeg taget billeder af de vine, som jeg synes var interessante.
foto-16

Næsten til bords med dronningen 

foto-12

Fattoria Nittardi: Koncept som hos Mouton Rotchild, hvor forskellige kunstnere tegner label hvert år (den røde på billedet). Jeg vil fremhæve dem for, at alle var på et godt niveau. Jeg var især glad for Nittardi Riservaen 2009 til cirka 32€. Den var læget lækker i næsen med masser af lakrids, frugt og tobak. Prøv også IGT’erne, hvis der penge til det.

foto-14

Klart bedste vin (ikke billig). 50&50 smagte fuldstændig fantastisk. Virkelig lækker næse med masser af noter fra frugt til lakrids og marcipan. Cremet, kraftig og fed i mundhulen og en meget lang eftersmag. Men den koster også cirka 100€. Prøv den!

foto-2

Camartina som er deres topvin var ganske udmærket med en del fad, men jeg var egentlig mest begejstret for deres hvidvin Batar Toscana Bianca IGT 2011. Super lækker chardonnay uden den blev for krydret og fadagtig.

foto-4

Klart den Chianti Classico Riserva hvor man fik mest for pengene. Mener den kostede omkring 13 euro. Meget vin for cirka 100 kroner.

foto-6

Fontodi: Alle tre højt niveau. Jeg vil dog fremhæve deres IGT Flaccianello della Pieve 2009. En virkelig lækker og kompleks vin, som jeg absolut vil gensmage med noget mad til. Den koster cirka 55€. Jeg spurgte ikke om prisen på de andre, men hvis de er markant billigere, så vil det også være et godt køb.

foto-8

Badia a Coltibuono Sangioveto di toscana 2009 IGT var en af de bedste vine til prisen. Mener den kostede omkring 20€ hos producenten og cirka 35€ i markedet. Lækker, kraftig og kompleks med lakrids, urter og marcipan. Flot vin som jeg gerne vil betale for.

foto7

Tenute di Castelvecchi leverede to meget flotte vine til prisen. 20€ for classico’en og 28€ for riservaen. De var begge fra 2009 og ret elegante. Mener de oplyste priser var salgsprisen på stedet.

Rigtig spændende smagning med fremragende vine. Chianti laver bestemt andet end bordvin, men min læring var, at jeg vil altid lægge de ekstra 10€ for en riserva.