I dag var jeg til australsk vinsmagning. På australskvin.dk står der: “Årets store australske vin-oplevelse i 2011 finder sted onsdag den 25. maj, når australske vinmagere og kyndige danske importører står til rådighed for at øse af deres viden og skænke smagsprøver af flere hundrede vine fra over 60 vinhuse, lavet på mere end 30 forskellige druesorter fordelt på mindst lige så mange selvstændige vinregioner.”

IMG_0462

Inden jeg kæmpede mig gennem en del glas vin, så fik jeg en god snak om vin og vejr med Frederik Kreutzer og Rasmus Holmgård, der også var på pletten. Det var hyggeligt. Her er mine hurtige smagenoter af højdepunkterne.

Fra Laudrup vin: Shaw and Smith Shiraz 2008 (299 kr.). Meget hidsig i det. Voldsom og koncentreret bombevin med høj alkohol, knust peber, og solbær. Mangler lidt harmoni. Jasper Hill Georgias Paddock 2007 (638 kr.). Den her vin har potentiale, men den skal altså i kælderen i fem år. Det er barnemord nu. Den høje alkohol nærmest spritter vinen i så ung en alder, men jeg fornemmer fuldmodne mørke og modne kirsebær, peber, sødme som eksploderer i munden og giver laaaaang eftersmag. Meget tannin og den skal have tid for at finde en ordentlig form. Nu er det en tvivlende og spontan teenager.

IMG_0461

Fra VinDownUnder: Wild Witch 2006 (399 kr.). En meget koncentreret vin til den krydrede side. Klassisk oversøisk Shiraz med vanilje fra egefadene og sorte frugter i næsen.  Fin balance og enorme længde. Lækker vin. Hobbs Shiraz Gregor 2007 (689 kr.). Denne vin er lavet på druer tørret på stativer før knusning og gæring i stil med Amarone. Den er kulsort, har sødme og er nærmes lidt portvinsagtig i sin aroma og smag. Meget frugtig og spændende vin med fine tanniner. Lidt dyr i det.

IMG_0463

Fra H.J. Hansen Vin: Torbreck The Descendant 2006 (895 kr.). Wow! Det her godt. Den smager som noget stort fra Côte Rôtie, og i en blindsmagning ville jeg aldrig gætte på en australsk vin. Duften af hindbær, grøn peber og smagen af “Syrah i stedet for Shiraz” er soleklar her. Spændende vin som jeg gerne vil gensmage. Jeg smagte også en vin fra Castagna Genesis 2004 (499,95 kr.). Her møder jeg for første gang jord, fugtig kælder, læder kombineret med fin frugt og toner af egetræ egetræ og lakrids. Fin og fed vin.

IMG_0453

Fra Oskar Davidsen & Co. A/S Skjold Burne: Shotfire Shiraz 2009 (169,75 kr,). Dyb mørklilla farve i glasset. For mig indbegrebet af Shiraz med rene brombær ledsages af komplekse elementer chokolade, vanilje og kaffe. Måske lidt kanel. Shotfire er sgu’ en fin vin til prisen. William Randell 2006 (329,75 kr.). Vinen er intens fra begyndelsen, og med sin overbevisende cremede og selvsikre stil er der ikke meget at rafle om. Det ekstrafine ved denne vin er smagen af eucalyptus, som jeg ikke smagte i de andre vine.

IMG_0451

Fra Vinens Verden A/S: Heartland Wines Director’s cut Shiraz 2009 (169 kr.). Dette skulle efter sigende (International Wine Challence) være verdens bedste Shiraz. Det vil jeg ikke gøre mig klog på, men den smager virkelig godt. Klart den mest cremede af aftenens vine. En sand smooth operator. Fedmefuld bærfrugt, mokka, vanille, chokolade, og smagen er fløjlsblød. Lækker afbalanceret og harmonisk. Den må gerne finde vej til mit glas igen. Så smagte jeg Amon Ra i to forskellige årgange (2005 og 2009). De var ikke programsat, så jeg har ikke prisen på dem, men jeg vil gætte på ca. 500 kr. Lækre vine begge to. 2005 var faldet til ro og havde fundet sin form, hvor 2009 var meget ung og holdte sig til den frugtige side. 2005 fremstår blæksort i glasset. Kompleks duft af koncentreret bær, mokka og engelsk lakrids. Eftersmagen varer min. et minut og jeg smager lag efter lag efter lag…..

IMG_0455

Fra The Wine Company: Blue Eyed Boy 2009 (300 kr.) Denne vin er fantastisk. Jeg har skrevet om den før, og den er altså i sublim balance med masser af saft og kraft. Til denne smagning fik jeg mulighed for at smage toppen af poppen fra Mollydooker. Nemlig The Velvet Glove 2007 (999 kr.). Robert Parker giver denne vin 98 point, så det vil jeg lade komme an på en prøve. Flasken har form som en bowlingkegle og etiketten er af fløjl – blæret! Nå, i mine smagenoter har jeg skrevet ekstrem elegance med lakrids. Nu har jeg “been there, done that”, men jeg vil hellere have tre flasker Blue Eyed Boy.

IMG_0457

IMG_0458

Konkluderende vil jeg sige, at de australske vine er meget ens i det, og når man kommer over de 300 kr., så vil jeg hellere bruge mine vinpenge på noget europæisk i stedet. Men i prislejet 100 kr. – 300 kr. får man meget for pengene, og nu hbor grillaftenerne nærmer sig, så er en god Shiraz ikke en dårlig makker til bøfferne.

Tak til australsk vin og tak til de fremmødte vinhandlere og producenter for engagement og gode vine.